Feb
18

7 неща, които трябва да разберете от един професионален брокер

LogоПрофесията Брокер е много по-комплексна и интересна от общопознатите представи за нея.

Неговата задача е да предоставя коректни насоки и отговори в работата си и с продавачи, и с купувачи на имот.

Сами разбирате, че това е доста сложно и малко са наистина добрите специалисти.

Най-успешните брокери са именно онези, които разсъждават в дългосрочен план и онези, които ви дават насоки отвъд вашите въпроси.

Ето няколко теми, които имат значение при работата ви с брокер.

  1. По-голяма къща, по-сериозен план

Да, разбира се, че при продажба на по-голям или по-скъп имот, брокерът ви ще получи по-висока комисионна. Само че, независимо дали купувате или продавате, по-големият имот изисква повече усилия. Ако сте купувач,брокерът трябва да ви напомни за допълнителните разходи и след сключване на сделката. Ако сте продавач, е нужно да ви уведоми, че продажбата може да бъде по-сложна от очакваното и трябва да ви изготви план за действие.

  1. Ще задържи ли имотът стойността си?

Такива прогнози е трудно да бъдат направени. Това, което опитните професионалисти ще ви кажат е, че от основно значение във времето са транспортните връзки, наличието на магазини, удобства, вид строителство, близост до университети, административни учреждения, болници, работодатели и тн. Например, предстоящо строителство на мащабни проекти във вашия район има логика да покачи цената на имота.

  1. Какво да подобрите

Ако сте продавач, разговорът за това, което можете и трябва да подобрите в имота си преди продажбата също е важен. Опитният професионалист трябва деликатно да да ви посочи ключовите места, които биха могли да бъдат обновени. По тази тема говорим в отделна стат
ия
.
Така ще даде по-добър шанс за продажба на имота ви. Важно умение на опитния брокер е набитото око – радвайте се, ако забелязва детайлите.

  1. ‘’Страхотна сделка’’ и ‘’страхотен имот’’ не винаги е едно и също

Независимо дали продавате или купувате, тази максима важи за вас. Брокерът трябва да ви създаде реалистична представа за това каква цена да очаквате. Той/тя трябва да подкрепи тезата си с аргументи от обшата ситуация на пазара до конкретиката на вашия имот. Оценка ‘’на око’’ или такава, базирана на ‘’средната цена в района’’ е знак за недостатъчен опит.

  1. Мислете в дългосрочен план

За купувачите – не винаги най-евтиният вариант е най-добър. В зависимост от това за каква цел ви трябва имотът, опитният брокер може да ви насочи към по-подходящ такъв за вас от онзи, който сте си представяли сами. Тук опитът на професионалиста също казва тежката си дума. Неговата задача ще е да ви издейства максимално добри и благоприятни условия за сключване на сделката.

За продавачите – понякога може да се наложи да изчакате пускането на имота на пазара по препоръките на брокер. Доверете се, когато ви дадеподробна информация и обосновка защо се налага това и какви ползи може да ви донесе. Разбира се, вашата роля е да изисквате актуалното му мнение и аргументи по темата на всеки етап.

  1. Набележете си точни цели

Добрите брокери не обичат да си губят времето. Те са конкретни, точни и ясни, но ще искат същото от вас. Всичко е с цел да се спести излишно време в лутане. Ако продавате имот, те много точно ще ви насочат към прогнозна цена, както и към нещата, които трябва да се подобрят. Ако сте купувач – ще ви кажат веднага възможна ли е мечтаната цена според онова, което искате, и ще ви предложат различни варианти. При всички положения, колкото по наясно сте с онова, което искате, толкова по-ползотворно ще е сътрудничеството ви.

  1. Не купувайте/не продавайте

Много рядко ще чуете подобно изречение от  брокер, но ако това се случи знаете, че е истина. Добрият професионалист винаги ще се стреми да ви предпази от неизгодна сделка – било по отношение на цена, район или нещо друго. Доверете му се, но изискайте от него да ви предложи по-добра оферта. Ако се справи, знаете със сигурност, че стоите пред правилния човек.

По материали от – За ИМОТИТЕ.БГ

3,441 Comments