Feb
18

6 изненади при продажба на имоти

2884168129Експертите непрекъснато анализират пазара на имоти, т.к. той е динамичен и трябва да ви бъдат от полза при продажба във всяка възможна ситуация и при всички условия.

Има някои тенденции обаче, които рядко се комуникират пред широка публика и могат да се окажат изненада и за самите тях.

Например, броят на кафенетата около дома ви са право пропорционални на цената му. Въпреки това невинаги съветваме купувачите да избират оживени райони.
В областта на по-забавните тенденции е наблюдението, че противно на очакванията много дами брокери се справят по-добре с продажбите отколкото своите колеги от мъжки пол.

Ето и още някои интересни тенденции, които подбрахме за вас, а може би и сами сте установили вече.

Банята привлича купувачи
Много от вас биха се зачудили на коя стая в дома си да наблегнат, за да могат да го продадат на оптимална цена. Оказа се, че това е именно банята. Качественият й ремонт ви носи 1,7 пъти възвръщаемост. Според експертите най-малко внимание трябва да отделяте на мазето и килерите. Не се престаравайте и с кухнята, просто се погрижете да е чиста. Там всеки иска да внесе собствена атмосфера.

Силата на думите
В обявата за имота си най-добре е да използвате съветите на професионален брокер и да не хабите излишни нерви. Ако все пак решите и сами да рекламирате имота си, внимавайте как ще го опишете. Според проучванията думи като ‘’луксозен’’ и ‘’просторна гледка’’ ви носят повече бонус точки при продажба отколкото ‘’уникален’’ и ‘’добра инвестиция’’. Важно е да включите конкретни неща, а не да изпадате в патос и празно хвалене.

Най-лошото време за продажба на имот
Това е втората седмица на декември. Едва ли може да се изненадаме. Около коледното пазаруване едва ли се чудим къде да похарчим излишни пари. В началото на януари обаче пазарът се раздвижва и дори ще си направите услуга, ако още преди пролетта съумеете да продадете или дадете под наем имота си. Това е особено вярно на българския пазар през зимния сезон, в началото на 2016-та. Правилният момент е всичко в продажбите.

Психологическата граница
Всички знаем политиката на супермаркетите за цените – 4,99 продава по-добре от 5,00. Този трик действа безотказно, защото според психолозите умело ни заблуждава, че цената на стоката е по-близо до 4, отколкото до 5. Оказа се, че доста брокери използват същия метод, за да продадат по-скъп имот и имат доста добът успех. 64,999 евро е по-добре от 65,000. Професионалният ви личен брокер ще ви посъветва за още трикове при ценообразуване.

Късметът
Доста платежоспособни кленти искат точно определен номер на улица. Просто искат да живеят ‘’на любимото си число’’. Едва ли ви изненадваме с това, че предпочитаните номера са 3,7,9 и 1. От друга страна, ако са по-религиозни може да избягат с писъци от номер 6 или 66 (числото на Дявола). Доста хора имат и претенция към името на улицата, защото не им звучи добре. Все пак е важно какво име ще стои на личната ни поща. За предпочитане са тези на цветя или велики писатели и творци. Името на квартала също е от сериозно значение. В София предимство имат ‘’Борово’’, ‘’Иван Вазов’’ и ‘’Белите брези’’ например. Случайност?

И номер 6…
Най-важната зависимост при покупко-продажба на имот остава обаче доверието ви в личния брокер. Трябва и активно да си комуникирате за всичко, което ви притеснява или което не ви е ясно. Ето само някои от важните въпроси, които не трябва да се изпускат.

По материали от – За ИМОТИТЕ.БГ

10 Comments

Leave a Reply